Ervaringen: Anja en haar verlies van gezondheid

Ervaringen: Anja en haar verlies van gezondheid

Anja vertelt mij dat ze altijd een goede baan als beleidsadviseur bij een gemeente heeft gehad. Ze is nu 50 jaar en heeft twee jaar geleden een beroerte gehad. Ze voelde zich altijd goed en leefde gezond. Door de beroerte is ze halfzijdig verlamd geraakt en heeft ze een taalprobleem. Ze is voor herstel actief gaan revalideren waardoor ze vooral lichamelijk is aangesterkt. Geestelijk, zo vertelt ze me, voelt ze zich nog ‘een wrak’. Ze moet ook huilen als ze dit vertelt. Ze was altijd zo’n vitale, sterke vrouw. ‘En kijk hoe ze er nu bij zit…’. Haar vraag in ons gesprek is ‘hoe kan ik emotioneel weer meer aansterken?’. De afgelopen twee jaar heeft ze vooral op verstand en kracht door geleefd.

Ik begeleid een ontspanningsoefening bij haar en herhaal haar vraag ‘hoe ze nu emotioneel meer kan aansterken?’. Ik vraag haar of ze de emotionele kracht ergens voelt in haar lijf om haar ziekte te kunnen dragen. In haar borst voelt ze dat. Ze legt haar hand op haar borst en ik vraag haar naar die plek toe te ademen. Ze geeft aan dat die plek haar vertelt dat die nu meer zorg en aandacht nodig heeft. Ook vraag ik haar waar in haar lijf de plek van de kracht zit die haar heeft geholpen in de afgelopen twee jaar. Die zit bij haar buik. Ook nu vraag ik haar haar hand er op te leggen. Is het mogelijk voor haar de kracht bij haar buik nu in te zetten om emotioneel aan te sterken? De kracht bij haar buik die ze de afgelopen twee jaar nodig had om fysiek aan te sterken en te overleven, nu in te zetten voor haar emotionele proces? En dat ze deze kracht dus niet negatief hoeft te duiden. Die heeft haar meer dan geholpen. En daarin een verbinding te maken tussen haar buik en haar borst.

Anja geeft aan dat ze er zo nog nooit naar heeft gekeken. En dat ze voelt dat deze kracht haar ook kan gaan helpen in het emotioneel sterker worden. Door er steeds weer contact mee te zoeken, verbinding mee aan te gaan en de kracht zeker niet af te wijzen. Ze voelt zich door dit inzicht en gevoel dat er bij hoort opgelucht.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes